Historie

Al vele honderden jaren bestaan er veerverbindingen tussen de provincies Gelderland en Noord-Brabant. Vermoedelijk al sinds de Middeleeuwen, voornamelijk vanwege de handel die er destijds gedreven werd. Vanaf 1800 kwam o.a. het veer van Lith in handen van het Rijk, dat het daarna weer openbaar verpachtte. Gedurende een groot deel van de 20e eeuw waren alle veren in handen van het rijk en werden ze verpacht. De exploitanten van de veren en hun veerlieden zorgden ervoor dat mens en dier naar de overkant werden gebracht.

 

Hoewel er steeds meer bruggen als verbinding ontstonden, waren die voor inwoners van gemeenten als Lith, Maasdriel, Megen en West Maas en Waal vaak ver weg. Toen het rijk begin jaren ’80 de veren dreigde op te heffen, hebben de bovengenoemde gemeenten dan ook medewerking verleend aan de totstandkoming van Stichting de Maasveren en bleven de veerverbindingen bestaan.

 

Stichting de Maasveren, opgericht op 1 juli 1983, is sedert 19 december van dat jaar eigenaresse van de vijf pontveren: Alphen-Lith, Alem-Maren, Alphen-Oijen, Maasbommel-Megen en Appeltern-Megen.

 

Anno 2022, bijna 40 jaar later, wordt nog dagelijks bewezen dat de veren onmisbaar zijn voor deze regio.

Het is niet altijd rozengeur en maneschijn geweest. Zo verscheen er eerder een verhaal in het Brabants Dagblad over de zwarte dag van Lith. Op 25 oktober 1966 startte de 70-jarige Janus de Blank ’s ochtends om 9:00 uur de pont vanaf de Lithse oever. Aan boord zijn twee vrachtwagens: een bierwagen van Brouwerij Van Mourik met chauffeur Jan van Geffen en bijrijder Theo de Bijl uit Lith. Tevens rijdt er een zandauto de pont op met Oijenaar Remmits aan het stuur.

 

Vanuit het Lithse veerhuis ziet veerknecht Dolf Boerakker dat de pont 25 meter vanaf de Brabantse oever zwaar overhelt naar rechts. De Blank vraagt de chauffeurs om de wagens te verplaatsen en Remmits zet zijn zandwagen iets terug. Maar dat helpt niet en verplaatsing van de bierwagen evenmin. Boerakker ziet dan dat een van de begeleidingskabels van de pont is afgebroken. Op hetzelfde moment slaat de pont om en de vier mannen en de vrachtwagens verdwijnen in de rivier.

 

 

Theo de Bijl verdrinkt. Ook Janus de Blank overleeft het ongeluk niet. Het is een zwarte dag voor Lith. Janus’ weduwe, Tonnie de Blank-Sleijpen, zet het veerbedrijf voort. Als rasechte Alphense kent zij de Maas door en door en al vanaf haar huwelijk in 1945 deed zij de boekhouding van het veer. Tot haar afscheid eind 1988 zal zij bekend staan als de veervrouw van Lith!

Film ‘Rondje pondjes door de regen in juni 2017’

Onze Harry doet ongeveer 2x in de week een ‘rondje pondje’. Hij brengt dan o.a. alle post en boodschappen/bestellingen weg die voor de pondjes zijn. Harry neemt je mee langs de prachtige route aan de Gelderse en Brabantse kant van de Maas.

 

Het is jammer dat het regent maar toch krijg je al een goede indruk van de mooie omgeving en Harry vertelt veel over de historie pontjes.