Toeristische routes

Pontjesroute Maas
Lith – Megen

4 mensen fietsen over de dijk

Een dagje fietsen langs de Maas is een heerlijke bezigheid. Tijdens de toeristische ‘pontjesroute Maas’ fiets je langs eeuwenoude dorpjes en stadjes en ontdek je de mooie natuur van Gelderland en Brabant.

De start is in het Brabantse Lith. Lith heeft bekendheid gekregen door het boek ‘Dorp aan de rivier’ van Antoon Coolen, dat in Lith werd verfilmd door Fons Rademakers.
Vanuit Lith neem je de pont naar Alphen in Gelderland. Een van de bekendste bezienswaardigheden is hier de oude kerk. Vanuit Alphen neem je de pont weer terug naar Brabant, naar het pittoreske Oijen deze keer.


Vroeger lag Oijen in Gelderland, maar toen in 1814 de Maas als provinciegrens werd aangewezen, werd Oijen onderdeel van Brabant. Het kasteel van Oijen en de bierbrouwerij Oijen zijn prima plekken om even te vertoeven.


De route wordt vervolgd naar Megen, langs de dijk en via Macharen kom je in vestingstad Megen. Dit is de kleinste van de 11 vestingsteden en een echte parel. Megen ligt ook op de route van de bekende Zuiderwaterlinie

Pontjesroute
Megen – Oijen – Lith

fietsende mensen langs de maas

Tref het in Oss heeft een mooie route uitgestippeld van Megen naar Lith 

De route is 36 km en duurt ongeveer 2,5 uur. Je fiets langs de rivier en ontdekt voorbijvarende schepen, eeuwenoude boerderijen en stukjes natuur. Iedere bocht biedt weer een ander uitzicht. 

Tijdens deze route steek je maar liefst 4x de Maas over met de pontjes van Stichting de Maasveren. In het hoogseizoen is het zelfs mogelijk om een 5e overvaart te maken (het pontje over de Gouden Ham).